ARTIKELEN EN INTERVIEWS UIT DIVERSE BLADEN EN RADIO MEDIA

#FF2019 THE FATAL FLOWERS ARTIKEL
Interview met Richard Janssen voor De Nieuwe Utrechtse Krant
“Het ging er in als koek, de mensen waren heel enthousiast,”


Interview met Richard Janssen en Robin Berlijn voor Maxazine





Als ik dan nog vraag of ze misschien nagedacht hebben over het uitbrengen van een live-album of een videoregistratie van de finale show komt er weer geen 100% ontkennend antwoord. “Daar hebben we nog niet over nagedacht, maar we zouden zomaar wat microfoons op kunnen hangen in Paradiso.”


Interview met Richard Janssen voor Het Parool
Reünie Fatal Flowers: ‘Ze vonden ons uitslovers omdat we repeteerden’


Interview met Richard Janssen en Robin Berlijn voor De Telegraaf



Mochten we op tour in Scandinavië. Leuk, denk je dan. Reed je in een oude, ijskoude bus van zuid- naar noord-Zweden, kwam je aan in een zaal die net op donderdagen geen drankvergunning had en dus bezoekers.


Interview met Richard Janssen en Robin Berlijn voor De Stentor en Dagblad Tubantia

The Fatal Flowers had iets aparts. Ongrijpbaar, mysterieus. Ze hadden een eigen geluid. Sixties, maar niet retro. Richard vond ik heel bijzonder. Duister, een beetje angstaanjagend.”


Interview met Richard Janssen voor muziekblad Oor




Gewoon dóen, dat was het devies van Fatal Flowers. Zelf oefenruimte bouwen, hoezen en clips maken, plaat opnemen in de VS, Mick Ronson strikken als producer. Klokkie rond repeteren, repeteren, repeteren en, toen het uitzicht vertroebelde, gewoon stoppen.


Interview met Richard Janssen voor Music Maker

Toch is het iets heel bijzonders: dertig jaar geleden speel je voor het laatst met elkaar, iemand tikt af en het lijkt gisteren.


Aankondiging van de reunietoer 16 januari 2019









Legendarisch Amsterdamse band Fatal Flowers kondigt reunie aan met uitgebreide toer in juni.
When Hell freezes over, zeggen de Amerikanen bij onmogelijk geachte wensdromen over reunies van favoriete bands uit het verleden. Alleen als de hel bevriest, gaat het gebeuren. Dat mag zo geweest zijn bij The Eagles, maar bepaald niet bij de legendarische Amsterdamse gitaarrockband Fatal Flowers. Die hadden na bijna 30 jaar slechts wat licht aandringen nodig voor hun nooit meer verwachte reunie.


1985 GIG ARTIKEL
Artikeluit het blad Gig, augustus 1985




"Enige tijd na hun debuut speelden de Flowers in café De Pieter in Amsterdam. De progammaleider van dit café, Willem van Frankenhuysen ('de ontdekker van Fatal Flowers' aldus Richard), was zo enthousiast over hun optreden ('Jullie gaan het helemaal maken!')


nieuw 2017 VPRO INTERVIEW
Artikel uit de VPRO gids van 1 mei 1985 over de eerste radiosessie

Van alle genoemde bands kwamen alleen de Fatal Flowers uit Amsterdam nog niet aan het maken van een plaat toe. Daarom gaf de VPRO ze onlangs de kans om een aantal songs op te nemen in de 24-sporenstudio van de VARA.


VPRO INTERVIEW
Interview voor 'Moondogs', VPRO radio 24 september 1985 naar aanleiding van het aanstaande optreden op Pandora Music Box.






Henk: Wij hebben niet echt bij een grote maatschappij getekend. Wij zijn getekend door een management en die hebben voor ons weer een maatschappij gezocht. Wij hebben eigenlijk op een indie basis zelf die plaat opgenomen en zij hebben dan weer een contract getekend met een maatschappij die dat dan weer voor hun uitbrengt en distribueert. Wij bepalen dus zelf wat we opnemen, hoe we het opnemen en waar we het opnemen en zij zorgen voor de financiering en distributie.


VPRO INTERVIEW
Interview voor de 'Wilde Wereld', VPRO radio eind 1985. Erwin Wolters speelde mee in plaats van Richard die het materiaal niet goed genoeg vond!

kijk ook bij de sessie's en live

"Fons: Nou nog een keer dan, dat was het echte einde. Ja, zo kunnen we blijven doorgaan. The Fatal Flowers en een acoustische uitvoering van het nummer wat ook op hun mini-LP te vinden is 'Crying Over Sin'. Maar ook ondanks lange einden van nummers gaat het leven gewoon door."




NOORDHOLLANDS DAGBLAD ARTIKEL
Artikel naar aanleiding van het verschijnen van de mini-LP Fatal Flowers.



"Een mini-elpee, omdat het aantal nummers voor een langspeelplaat ontoereikend was. Met top-producer Graig Leon (onder andere Blondie, Ramones en The Thought) toog het gezelschap naar de 'Pink Floyd'-studio in Londen en vandaag ligt de plaat in de gespecialiseerde winkels."


OOR ARTIKEL
Artikel uit muziekblad Oor, 24 augustus 1985 o.a. over het opnemen van een clip voor het nummer Billy


"Bassist Marco Braam drijft de regisseur tot wanhoop door met zijn bokkesprongen telkens buiten 'de kaderrand van het mastershot' te geraken. Later bij de close-up geeft hij tot tweemaal toe de cameraman een zwieper met zijn basgitaar."


? ARTIKEL
Artikel uit een muziekblad, oktober 1985 over het optreden van de Flowers op het Pandora festival
"Heuff, along with the rest of the band (Richard Janssen guitar/vocals; Henk Jonkers drums; Marco Braam bass/vocals) prefers to describe their music as 'songs with guitars'"


ALGEMEEN DAGBLAD ARTIKEL
Artikel uit het Algemeen Dagblad, 11 oktober 1985 over het optreden van de Flowers op het Pandora festival
"Ik zal morgenavond nog zenuwachtiger zijn dan ik normaal voor een optreden ben," stelt Richard Janssen. Ik wil zien hoe Fatal Flowers er internationaal voorstaat"


TERRAZZA ARTIKEL
Artikel uit Terrazza, 20 september 1985 over het optreden van de Flowers op het Pandora festival
De Amsterdamse popgroep Fatal Flowers is één van de formaties die optreden op Pandora's Musicbox. De band heeft acht maanden na oprichting al veel bereikt."


HAARLEMS DAGBLAD ARTIKEL
Artikel uit het Haarlems Dagblad, 15 oktober 1985


"Madonna's verwelken, dubmixen vergaan maar de good old rocksong blijft bestaan. Frontman Richard Janssen: "De mensen weten gewoon niet meer hoe ze op onze muziek moeten dansen."


OOR ARTIKEL
Artikel uit het muziekblad Oor, 30 november 1985 over de tour van de Flowers en The Otherside in Duitsland
"Er moet 'gesnackt' worden. Drummer Lex Eliëns haalt een Kebab (3 DM) en gitarist Marcel Kruup verlangt naar Bockwurst ‘zo vet dat het over je ellebogen druipt'."


1986 NCRV INTERVIEW
Interview voor de NCRV Radio, Akademie voor Journalistiek te Kampen, 3 januari 1986

kijk ook bij de sessie's en live

"DJ: Jullie gebruiken ook niet veel akkoorden bijvoorbeeld in het gitaarwerk en er zijn drie gitaristen, dus dat valt ook nogal op.
Richard: Wij gebruiken niet veel akkoorden!? Nee, dat is enigszins een bewuste keuze en anderszins ook weer niet natuurlijk. Tsja... "


LONG WRYTER ARTIKEL
Artikel uit The Long Wryter het fanzine van de Amerikaanse band The Long Ryders, februari 1986
"England's already beginning to smell the scent of today's "tulips from Amsterdam" by means of the Sound who rewarded the Flowers' first mini-album with four stars."


TELEGRAAF ARTIKEL
Artikel uit de Telegraaf, 1 februari 1986 over het opnemen van demo's voor Younger Days

"Live klinken we nu heel anders dan op die elpee," steekt drummer Henk Jonkers van wal. Dat was ook meer een introduktie, zo van we bestaan en hier zijn we ongeveer mee bezig. Er staan best leuke deuntjes op, maar het is niet ècht explosief."


DE MORGEN ARTIKEL
Artikel uit de bijlage van De Morgen, 25 april 1986 (ingekort)




"Wij keerden terug naar Nederland en de producer zou op zijn eentje de eindmix doen, maar het eindresultaat was iets helemaal anders dan afgesproken. We hebben dan iemand teruggestuurd om de boel te herbeginnen. Craig Leon heeft daarna niet meer gewild dat zijn naam als producer vermeld werd". "


VPRO INTERVIEW
Interview voor de VPRO Radio, juli 1986

kijk ook bij de sessie's en live

"'Wij houden van iedereen' zo'n opmerking heb ik sinds 1967 niet meer gehoord Richard. Fatal Flowers, de nieuwe hippies moet je dan vragen. "




VINYL ARTIKEL
Artikel uit muziekblad Vinyl 2 1986








"Het is zaterdagavond en in het kader van de CJP-tournee doen de Fatal Flowers het poldergat Hoofddorp aan. Een schamele dertig bezoekers draaien ongeïnteresseerd het hoofd om als de groep rond middernacht het podium van de tot jeugdhonk omgebouwde boerderij opstapt. Kan niks worden, zo lijkt het. Dat pakt anders uit. De groep trekt van leer alsof ze voor een uitverkochte Ahoy-hal staat en levert een echt fantastisch optreden af."


ALGEMEEN DAGBLAD ARTIKEL
Artikel uit het Algemeen Dagblad, 29 november 1986





"Wanneer je naar de hitparademuziek luistert merk je dat de onpersoonlijkheid terug is", zegt Richard Janssen. "Er zijn in Nederland geen groepen die klinken als Duran Duran. Zelfs als mensen dat geluid zouden willen nabootsen, is het bijna onmogelijk omdat er zoveel miljoenen achter zitten. Je kunt die nummers ook niet naspelen"


VOLKSKRANT ARTIKEL
Artikel uit de Volkskrant, 29 december 1986



"Routiniers als Normaal, Golden Earring en Herman Brood blijven ver achter, want de pasverschenen elpee Younger Days bevat de meest aanstekelijke, melodieuze en opwindende rock & roll die Nederland op dit moment te bieden heeft."


1987 OOR ARTIKEL
Artikel uit muziekblad Oor, 24 januari 1987

"'Als jongen van negen jaar zag ik Hendrix op tv. Dat is me altijd bijgebleven. Dat sprak me zo aan. Voor de rest weet ik niets van de sixties."


OOR'S POPENCYCLOPEDIE ARTIKEL
Artikel uit Oor's Popencyclopedie

"In april '87 wordt haar in een bedroevend kneuterige Tros TV Show, gepresenteerd door Ivo Niehe, een Edison uitgereikt."


? ARTIKEL
Artikel







"Fatal Flowers, Claw Boys Claw en Blue Murder. Wat hebben die namen gemeen? Alle drie zijn het goede gitaarformaties. En één van die drie gaat de Edison ontvangen waarvoor ze alle drie genomineerd zijn. De zaal is donker, stampvol en benauwd. Zang, snaren en drums stralen door de damp. De mensen dringen met drankjes, staan op stoelen en tafels."


Music Maker ARTIKEL
Artikel uit de Music Maker april 1987








Het verhaal gaat dat Richard en Henk, de harde kern van de Flowers, in dat streven zelfs hun biezen hebben gepakt en naar Londen vertrokken. "Ach, je kent dat wel: je bent jong en... We hadden een advertentie gezet waarin een Hollandse ritmesectie, ik speelde nog bas, in Engeland probeerde aan de bak te komen. We zijn er een dag of tien geweest, en al gauw werd duidelijk dat de Engelse situatie aanzienlijk slechter was dan de Nederlandse.


1988 OOR ARTIKEL
Artikel uit muziekblad Oor, 7 mei 1988





"'Nederlandse bands klinken live altijd wel hard, maar op de plaat komt de intensiteit doorgaans weinig uit de verf, hoe denk je dat probleem aan te pakken,' was de vraag. 'Dat is precies waar we het deze hele week over gehad hebben,' luidde het antwoord en Ronson trok er een verbeten gezicht bij"


OOR INTERVIEW
Interview voor VPRO Backline, 18 mei 1988




DJ: Slappe smoesjes van een grote rock & roll ster die misschien intussen zelf wel model kan staan voor Johnny D. Als producer kies je de groepen die je wilt produceren uit, of voor het geld, of een andere reden waardoor je de groepen bijzonder vindt.


HITKRANT ARTIKEL
Artikel uit Hitkrant, 1988





"Van Nederlandstalige muziek gaan ze zo ongeveer over hun nek, wordt beweerd, ze nemen hun platen alleen maar in Engeland of in Amerika op, ze worden door kenners beschouwd als de beste groep van Nederland, maar toch kent bijna niemand ze... "


? ARTIKEL
Artikel uit ?, 1988





"En dat het woord 'Nederlands-talige muziek' bijna automatisch braakneigingen bij Richard, Henk en Geert oproept. Maar waarom eigenlijk? "Omdat popgroepen die hun teksten in het Nederlands zingen en negen van de tien gevallen meteen supertuttig klinken"


MUSIC MAKER ARTIKEL
Artikel uit Music Maker, juli 1988





"Een jongen schrok zich lam toen hij in de oefenruimte kwam en zag dat wij het waren, want hij was een echte fan. Toen bleek dat hij niet zo'n goeie bassist was hebben we toch maar een advertentie gezet met 'Fatal Flowers zoeken een bassist' en daar kregen we 60, 70 reacties op uit het hele land."


MUSIC MAKER ARTIKEL
Artikel uit Music Maker, juli 1988 met producer Mick Ronson




"Zo'n drie jaar geleden zat ik een tijdje in Londen. Fatal Flowers traden daar op en hun manager Peter Dispa belde me op met de vraag of ik misschien interesse had om ze te produceren. Ik ging naar een van hun optredens kijken en vond ze erg goed. Hun image sprak me erg aan en ze speelden rechttoe rechtaan rock."


HP ARTIKEL
Artikel uit HP, 6 augustus 1988




Wij huisbewoners kankerden wel eens dat die gasten zo luidruchtig repeteerden. Soms schrokken we midden in de nacht, of zeg maar gerust in de vroege ochtend, geïrriteerd wakker van klapperende deuren of vallende speakers. En dan wisten we: The Fatal Flowers hebben Emmer-Compascuum of Kerkrade plat gespeeld.


COUNTDOWN CAFE INTERVIEW
Interview met Henk Jonkers voor Countdown Cafe, Veronica radio september 1988 over de Johnny D. Is Back! toer "Ja Amerikaans wordt veel gezegd. Vanaf het moment dat ik naar de radio luisterde heb ik altijd dat soort muziek gehoord en dat was ook de muziek die ik het leukste vond."



1989 OOR ARTIKEL
Interview met Robin Berlijn uit muziekblad Oor, 20 mei 1989



"Gitaarles heb ik nooit gehad omdat ik zo ontzettend de schurft heb aan iemand die je vertelt van zo en zo moet je het doen. Ik deed het altijd voor m'n lol. Daarom is het schoolgaan ook het dieptepunt in m'n leven geweest."


VPRO INTERVIEW
Interview met Robin Berlijn en Richard Janssen voor 'Nozems-A-Gogo', VPRO radio 2 augustus 1989

kijk ook bij de sessie's en live

"Fons: Jullie worden echt steeds heavier he. Of is dat mijn indruk alleen?
Richard: Ja ik ben er zelf bij, dus ik denk dat we wel een stuk heavier worden ja. Je moet met je tijd mee he."



nieuw 2017 NIEUWE REVU Artikel
Artikel uit de Nieuwe Revu augustus 1989 over het bezoek van Fatal Flowers aan de New Music Seminar in New York

Voor het optreden is op de hotelkamer de sfeer voor het eerst echt ontspannen. Janssen repareert zijn gitaar en speelt een beetje. Berlijn heeft het over een 'vies, subtiel Mark Knopfler zeikgeluidje.'



COUNTDOWN CAFE INTERVIEW
Interview met Richard Janssen en Mick Ronson voor 'Countdown Cafe', Veronica radio eind 1989

kijk ook bij de sessie's en live

"Richard: Nee niet soul zoals de Dijk dat doet, dat is heel gek.
Mick: Dutch rubbish"






OOR'S POPENCYCLOPEDIE ARTIKEL
Artikel uit Oor's Popencyclopedie




"Na ettelijke audities wordt november '88 uiteindelijk de zeventienjarige gitarist Robin Berlijn aangetrokken. Deze autodidact met Johnny Ramone-kapsel steelt bij Fatal Flowers-optredens vrijwel onmiddellijk de show middels zijn zelfbewuste jonge honden uitstraling."


1990 VPRO INTERVIEW
Interview voor 'Villa 65', VPRO radio maart 1990

kijk ook bij de sessie's en live

"Ja, wat hebben wij voor verwachtingen? We hebben eigenlijk geen verwachtingen meer, dat hebben we een paar jaar geleden opgegeven."




OOR ARTIKEL
Artikel uit muziekblad Oor, 10 maart 1990 naar aanleiding van het verschijnen van Pleasure Ground
"Ga hier maar eens naar een financier toe en zeg: ik wil een halve ton hebben, want ik wil een plaat van een Nederlands bandje gaan maken. Dan lig je meteen vierkant op straat."



nieuw 2017 VOLKSKRANT ARTIKEL
Artikel Volkskrant 16 maart 1990, interview met Richard Janssen
‘Ik krijg nog twintig pond van jullie.' Zo ging het echt letterlijk na afloop. Maar we waren al vier, vijf dagen onderweg, dus we zagen er bleek en slecht uit. Die man keek ons zo even aan: “Hier heb je drie pond, ga maar iets te eten halen."



Artikel uit muziekblad Oor, 10 maart 1990 naar aanleiding van het verschijnen van Pleasure Ground
"Ga hier maar eens naar een financier toe en zeg: ik wil een halve ton hebben, want ik wil een plaat van een Nederlands bandje gaan maken. Dan lig je meteen vierkant op straat."


KRO GIDS ARTIKEL
Artikel uit de KRO Gids, maart 1990 naar aanleiding van het verschijnen van Pleasure Ground "In "Both Ends Burning" steken zanger Richard Janssen en zijn Flowers Bryan Ferry en zijn Roxy Music naar de kroon in een spetterende versie."



ROCKPALAST INTERVIEW
Interview voor WDR Rockpalast, 4 april 1990

"Well I guess maybe it's because the rest of Holland is very, very boring. So you have to be intense to make a living out of music."


ALGEMEEN DAGBLAD ARTIKEL
Verslag van een acoustisch optreden voor It Records, Algemeen Dagblad 9 april 1990


"Kan het niet wat harder, man", roept een zwarte man in trainingspak op de eerste rij de zanger toe. Hij moet lachen om zijn eigen opmerking. In zijn blinkend witte gebit ontbreekt één tand. Het laatste stuk, een nummer van Ricky Nelson, zingt hij hardop mee."


nieuw 2017 NIEUWE REVU ARTIKEL
Artikel uit de Nieuwe Revu juni 1990 over het bezoek van Fatal Flowers aan Berlijn


In de bus van Fatal Flowers zitten vijf muzikanten, een geluidstechnicus, een licht-technicus, een zakelijk begeleider, een fotograaf en een journalist. En een hond. Die moet ook zijn paspoort laten zien, maar heeft geen visum nodig.


OOR ARTIKEL
Artikel uit muziekblad Oor, 11 augustus 1990


"Het ergste van de Fatal Flowers vond ik persoonlijk de stiltes die er altijd vielen. Het is het bekende cliché: een stilte kan meer zeggen dan duizend woorden. En ja, die stiltes vielen nogal vaak."


LOOSE ENDS DIVERSE ARTIKELEN
Diverse kleine artikelen





"Waaraan danken Fatal Flowers hun succes, dat in 1987 gestalte kreeg met een Edison en een hitnotering voor de single Younger Days (U weet wel, van dat meeuwengekrijs en het mooiste gitaarintro uit de Nederlandse popgeschiedenis sinds Venus en Shocking Blue)?"


NA 1990 2 METER ARTIKEL
Artikel uit het 2 Meter Sessie's boek

"En van Dirk Heuff, één van de beste gitaristen die Nederland ooit gekend heeft, hebben we nooit meer iets vernomen."


MUSIC MAKER ARTIKEL
Artikel uit de Music Maker over de DDL-studio, juni 1997

"Met hout en matrassen die we bij het grofvuil vonden hebben we de oefenruimte omgebouwd tot studio."


RONSON ABLAZE ARTIKEL
Artikel uit het Mick Ronson fanzine 'Ronson Ablaze' over de samenwerking tussen de Flowers en Mick Ronson. "The very first album we made were called Younger Days. We wanted to work with Mick, he was one of our heroes."



ALOHA ARTIKEL
Artikel uit de Aloha, maart 2001



"Nou ja, daar moest ik alleen maar heel hard om lachen, want het enige wat ik wilde was honderd keer méér druk. Een beetje door Nederland touren, dat deed ik gewoon met twee vingers in m'n neus. Echt waar, en de anderen ook."


2002 VPRO 3 voor 12 BERICHT
Bericht van VPRO 3 voor 12 site, 26 juni 2002


Het vaderlandse muziekwereldje is in rep en roer. ‘Fatal Flowers is weer bij elkaar’ galmt het door de wandelgangen van de clubs en platenmaatschappijen.


ALOHA ARTIKEL
Artikel uit de Aloha, juli 2002









Wij hadden een budget-tekort voor de opnamen voor Johnny D. Is Back!. Ik heb toen tegen Warner gezegd dat ik voor de hoesfoto wilde werken met de Amerikaanse fotograaf Winston Harry. Het kostte wel een paar centen, maar dan heb je ook wat, zei ik. Vervolgens zijn we naar een klein theatertje in Noordwijk gereden en hebben wij Jan Smit (Amsterdamse singer-songwriter) op het podium gezet. Richard en ik zijn snel wat foto's gaan maken en zo hadden wij de hoes klaar.


NRC Handelsblad ARTIKEL
Artikel uit het NRC Handelsblad 2 juli 2002




De coolste, ruigste, meest bewonderde gitarist van Nederland: welk jochie van zeventien zou dat niet graag willen worden? Het overkwam Robin Berlijn toen hij in 1988 het management van Fatal Flowers belde met de mededeling dat híj de oplossing was voor hun gitaristenprobleem


Algemeen Dagblad ARTIKEL
Artikel uit het Algemeen Dagblad 5 juli 2002




"Ik beschouw dit niet als een echte reunie", vertelt de zanger enkele uren voor het optreden. "Ons werd gevraagd om het uitkomen van de verzamel-cd op te fleuren en daar is dit idee uit voortgekomen. We hebben een keer gerepeteerd, dat was alles."


Noord Hollands Dagblad ARTIKEL
Artikel uit het Noord Hollands Dagblad 18 juli 2002




"Ik verbaas me er wel eens over dat Fatal Flowers nog steeds niet vergeten is", zegt Janssen. "Want zoveel platen verkochten we niet. Zeker niet als je het vergelijkt met wat groepen als Kane en Di-Rect tegenwoordig wegzetten.


Music Minded ARTIKEL
Artikel uit de Music Minded juli/augustus 2002




Of de band de gelegenheid aangrijpt om aan de hernieuwde samenwerking een vervolg te geven blijft nog even de vraag. Was het antwoord vooraf resoluut 'Nee', na afloop bleef het toch wat gissen. "Misschien..." vond zanger/gitarist Richard Janssen. Wordt dus wellicht vervolgd...


3voor12 classics BERICHT
Bericht van de VPRO site 3voor12 classics


Zanger/gitarist Richard Janssen begon The Fatal Flowers in 1984. Talent, gedrevenheid en vooral een flink aantal oefenuren zorgden ervoor dat het kwartet direct indruk maakte op het podium.


Kindamuzik INTERVIEW
Interview met Henk Jonkers voor Kindamuzik


"Ik houd niet alleen van beuken hoor", maakt hij gelijk duidelijk boven zijn dampende muntthee. "Na mijn tijd bij The Fatal Flowers heb ik mezelf afgeremd. Als ik oude beelden terugzie, denk ik soms: Jezus, hou je in man."